ISTANBUL – MELLOM ØST OG VEST

Istanbul har en enestående beliggenhet ved inngangen til Bosporusstredet, som forbinder Marmarahavet med Svartehavet. Den gamle bykjernen ligger på en romslig odde som dannes av Det gylne horn, en dyp vik mot vest.

IMG_5179Her finner vi romerske minner og sultanens palass, Topkapi. Her ligger Grand Bazaar og intime restauranter, og mellom moskéer og hamamer insisterer teppe-handlerne på at du tar en kopp te mens du vurderer tilbudene.

Etter en mytisk gresk fase, ble landområdet i sin tid innlemmet i Det romerske riket, og da dét begynte å knake i sammenføyningene, bestemte Konstantin den store seg for å flytte rikets hovedstad hit, til Det nye Rom, eller Konstantinopel. Mens barbarene herjet i Vesten, blomstret kulturen i Bysants

IMG_5398Den romerske hippodromen er fortsatt et yndet samlingssted, ikke minst takket være tilliggende Sultan Ahmets moské, bedre kjent som Den blå moské. Den er anlagt som et forskjønnet speilbilde av Hagia Sofia, kristenhetens største kirke gjennom tusen år. Hagia Sofia ble straks omdefinert til moské da osmanerne inntok byen i 1453. Den kolossale bygningen fra 500-tallet er nå museum – et siste eksempel på romersk monumental-arkitektur. I senere tid har folkelige demonstranter tatt til orde for å gjøre bygningen til moské igjen – et dårlig tegn i tiden.

IMG_0036_edited-1

Osmansk moskéarkitektur (med utgangspunkt i Hagia Sofia) ble perfeksjonert på 1500-tallet, under sultan Süleyman den storslagne, samtidens mektigste hersker. Mimar Sinan var den geniale arkitekten, og hans moské til sultanens ære er Istanbuls fornemste byggverk. Men den lille Sokollu-moskéen hans er også en perle

For en billig penge kan man ta en ferge opp gjennom Bosporusstredet mot Svartehavet; passere palasser, sommerhus, festninger og moderne broer – og innta en deilig fiskelunsj i Asia før båten bringer en tilbake til Eminönü.

IMG_1958På nordsiden av Det gylne horn ligger Galata, tidligere dominert av italienske kjøpmenn. Dette ble etter hvert den moderne, europeiserte bydelen. Her er det spenn i tilbudet; fra sufi-kloster til Pera Palas Hotel. Her finner man Agatha Christies enkle rom og suiten til Mustafa Kemal Atatürk, det moderne Tyrkias far. Arven etter Atatürk er sterk, men omstridt, i en svært polarisert nasjon.