EGYPT – NILENS GAVE
Bare ett av antikkens syv underverker eksisterer fortsatt: den store Kheops-pyramiden i Giza, utenfor Kairo. Mens det andre steder var steinalder og ”førhistorie”, hadde Egypt skriftspråk og en avansert kultur.
Pyramidene, Sfinxen, og Nilens bredder med siv, daddelpalmer og ørkenfjell – det er bilder vi tidlig fikk lagret i vår kollektive minnebank. Kairo Museum alene rommer mer enn vi kan fatte av storslagen kulturarv. Tutankhamons gullmaske – 3500 år gammel – gjør det for eksempel vanskelig å være fremskrittsoptimist på estetikkens område.
Kairo ble gjort til hovedstad da muslimene erobret landet i 640, og byen kan skilte med vakre moskéer og en eksotisk basar, Khan-el-Khalili. Egypt ble «modernisert» under Muhammed Ali på 1800-tallet; hans moské – i ottomansk stil og kledd i alabast – troner majestetisk på Citadellet, som er legendariske Saladins festning fra 1100-tallet.
I den koptiske (kristne) bydelen er det flere steder som knytter an til myter og fortellinger vi er fortrolige med: krypten under Sergius-kirken ble angivelig benyttet av Josef og Maria under flukten til Egypt med Jesus-barnet. Ben Ezra-synagogen markerer stedet der Moses første gang bad til Jahve. Her ble han funnet i sivet og adoptert av farao-familien. Ikke langt unna ligger forresten Egypts og Afrikas aller første moské, grunnlagt av erobreren Amr ibn al-As.
Når du driver nedover Nilen, mot nord og Middelhavet, dukker Kairo opp der elva begynner å forgrene seg til et fruktbart delta. Alexandria, ”Middelhavets brud”, ligger ved kysten, nær Nilens vestlige hovedutløp. I egyptisk sammenheng er ikke byen gammel, den ble grunnlagt av Alexander den store ca. 330 fvt. Det var inngangen til den ptolemeiske fasen i landets komplekse historie – med den berømte Kleopatra som siste hersker. I denne perioden var det sagnomsuste Biblioteket et kraftsentrum for vitenskap og visdom. Idag gir Snøhettas moderne arvtaker en ekstra grunn til å besøke byen.
840 km rett sør for Alexandria, i Øvre Egypt, ligger Aswan. Nattoget er ideelt for sjel og sanser; da får man en lang morgen langs frodige nilmarker og eksotiske smålandsbyer. Like sør for byen Aswan ligger The High Dam, kjempe-demningen som ble innviet i 1971. Derfra strekker den enorme Nasser-sjøen seg sydover og inn i Sudan. I Aswan bør man unne seg en seiltur i en felukka, før man border en cruisebåt og seiler Nilen nord og ned – mot Luxor. Det velkjente landskapet glir forbi i et tempo som innbyr til kontemplasjon. Underveis kan man oppleve krokodille-tempelet i Kom Ombo, og det eventyrlige Horus-tempelet i Edfu, Egypts best bevarte. Men før man vet ordet av det, synker solen brått ned bak ørkenfjellene i vest – som en glødende appelsin.
Vi går i land i Luxor, det gamle Theben. Vest for byen, i solnedgangens og dødsrikets himmelretning, finner vi strøkets heftigste dødstempel ved foten av ørkenfjellene. Det ble bygget til ære for den kvinnelige farao Hatshepsut. Like over en fjellkam ligger Kongenes dal. Der ligger Tutankhamon stadig til skue i sin egen grav. På østsiden av Nilen, sentralt i byen, ligger det vakre og velbevarte Luxor tempel. Fire kilometer mot nord finner vi Karnak, verdens største tempelkompleks. Severdighetene er uten grenser, og takket være ny og avansert teknologi gjøres det stadig nye funn og oppdagelse .
25.-januar-revolusjonen i 2011 ga Egypt en ny posisjon i egne og verdens øyne – for første gang lyktes det folket å kaste en forhatt hersker. 11. februar ble Hosni Mubarak satt i arrest av militæret, og sommeren 2012 ble Mohammed Mursi valgt til ny president på vegne av Det muslimske brorskap. Nye skuffelser, konfrontasjoner og polarisering var noe av bakgrunnen for at militæret tok over makten igjen sommeren 2013. I Kairo ble to store grupper Mursi-tilhengere massakrert av politiet, og Brorskapet ble forbudt. Året etter ble general Abdel Fattah al-Sisi valgt til president; han styrer for øyeblikket med jernhånd. I mars 2017 ble Mubarak løslatt – han døde i februar 2020. Mursi døde i fengsel i juni 2019. Mange vil si at Egypt i dette tiåret har tatt to skritt frem og tre tilbake.