EXTREMADURA – OG SØLVVEIEN MOT SEVILLA

Extremadura ligger vest i Spania, langs grensen til Portugal, sør for Castilla y hp photosmart 720León, vest for Castilla la Mancha og nord for Andalucía. Her gikk romernes Sølvvei, Via de la Plata, fra Gijón på nordkysten til Sevilla i sør – da var det bare å seile ut elva Guadalquivir med mineraler og korn til Roma. På 1000-tallet ble samme rute til den «mozarabiske» pilegrimsveien mot Santiago de Compostela fra det arabiske (mauriske) Sør-Spania.

Byene Léon, Zamora og Salamanca ligger alle på veien sørover – i Castilla y León – men vi stanser først i Cáceres. hele golfines,okt09Byen har en fabelaktig intakt kjerne innenfor de gamle murene (som både romere og maurere har bidratt til). Middelalder og 1500-tall dominerer bygningsmassen. Mange av conquistadorene kom fra disse traktene, og her finner vi flere av de barske bypalassene de bygde når de vendte tilbake, helst med en aztekisk prinsesse ved sin side.

Conquistadorene hadde også tatt med seg sinhp photosmart 720 yndlingshelgen, Jomfruen av Guadalupe. Hun ble på mystisk vis et nasjonalsymbol i Mexico, og hele Latinamerikas mest populære kultfigur. Det var til Guadalupe Colombus brakte de første innfødte fra Den nye verden for å bli døpt. Stedet fortjener altså et besøk. Den lille byen Guadalupe ligger unna allfarvei, i vakker natur, med et storslått klosteranlegget bygget i gotisk-maurisk stil. Sakristiet er dekorert av den berømte 1600-tallsmaleren Francisco de Zurbarán.

hp photosmart 720Trujillo er også verdt en avstikker. På Plaza Mayor ønskes vi velkommen av en barsk rytter, Francisco de Pizarro, Perus erobrer (1532). Høyere oppe i byen, innenfor den gamle bymuren, er huset til gamle Pizarro, don Gonzalo, gjort til museum. Over byen troner en maurisk festning.

Mérida ble grunnlagt av romerne som Emerita Augusta i 25 f.Kr. Byen domineres av romerske minnesmerker; akvedukt, triumfbue, en 800 meter lang bro og et ”Diana”-tempel på byens gamle forum. hp photosmart 720Like ved et velbevart amfiteater ligger Spanias nasjonale romer-museum, tegnet av Rafael Moneo.

Fortsetter vi til Sevilla, forlater vi Extremadura og kommer inn i Andalucía – eller Al-Andalus, som maurerne kalte landet som var deres i 500 år. Sevilla var lenge innlemmet i kalifatet i Córdoba, i en tid da de to byene overgikk hverandre i velstand og lærdom. Klokketårnet til Sevillas enorme katedral er egentlig minareten til byens tidligere hovedmoské.